Burgemeester Westerbeek van Eertenschool
Als u meer wilt dan een goede dorpsschool…
De Burgemeester Westerbeek van Eertenschool in Varik is één van de 14 Fluviumscholen.
Onze school is in 1967 gebouwd als samenvoeging van de drie tweemansschooltjes in Varik en Heesselt.
Door inzet van Pastoor Roeleveld, Ds. Hulstijn, meester Van Daalen en Burgemeester Westerbeek van Eerten kwam er één nieuwe school tot stand. De school is vrij recent opgeknapt en gemoderniseerd. Zij heeft een vriendelijke uitstraling en genoeg speelruimte voor de kinderen, met achter de school een groot speelveld.
In 2005 heeft de school een inpandige peuterspeelzaal ‘t Olifantje gekregen. Daardoor hebben we nu ruimte voor kinderen van 2 t/m 12 jaar.
Ook de buitenschoolse opvang (BSO) heeft een plek gekregen binnen ons gebouw.
Missie van de school:
“Onze school is een warme plezierige omgeving waar kinderen, ouders en leerkrachten ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt en leerlingen zich optimaal ontwikkelen. Kinderen passen de verworven kennis toe voor nu en in de toekomst. Samenwerking en wederzijds vertrouwen spelen hierin een grote rol.”
De drie kersen in ons logo staan voor de kersen van ons onderwijs: ontwikkeling, samenwerking en vertrouwen.

Door middel van de website www.schoolvarik.nl, de schoolgids en onze nieuwsbrieven willen we ouders en verzorgers een zo compleet mogelijk beeld geven van onze school en op de hoogte houden van alle actuele belangrijke zaken.
Natuurlijk staat de deur altijd open en is iedereen welkom voor een kijkje of een gesprek.
Onze school heeft een zorgteam bestaande uit een intern begeleidster (IB-er), een remedial teacher (RT-er) en een gedragsspecialist (GS). Zij zorgen voor ondersteuning en coaching.
Verder wordt er ten aller tijden aandacht geschonken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Sinds 2016 zijn we een “Kanjer” school en geven we lessen uit de methode Kanjertraining.
De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief), of te verbeteren (curatief). De Kanjertraining is meer dan alleen een methode, het vormt voor onze school de leidraad om pedagogisch beleid te maken. Kanjertraining helpt leerkrachten om anders te kijken naar het gedrag van kinderen. Bij de Kanjertraining hoort het digitale Kanjer Volg- en Adviessysteem (KanVAS). Dit systeem bestaat onder andere uit een sociogram, een leerlingenvragenlijst, een docentvragenlijst en een breed scala aan pedagogische adviezen.
De leerlingen realiseren, op grond van hun kenmerken, aan het eind van de basisschool de verwachte opbrengsten. De opbrengsten worden bijgehouden in het LVS (leerlingvolgsysteem).
De leerkrachten werken, waar mogelijk, aan de hand van vastgestelde doelen die afgeleid zijn van de inspectienormen. Zij hebben deze doelen duidelijk voor ogen.
Voor een optimale aansluiting op het voortgezet onderwijs krijgen de leerlingen al vanaf groep 1 Engelse les. De leerlingen van groep 8 krijgen tevens van een vakdocent Franse les aangeboden.
Onze school kiest voor cultuureducatie waarbij er aandacht is voor meer procesgerichte creativiteitsontwikkeling naast het resultaat gericht. Daarbij denken we aan de ontwikkeling en het interesseniveau van de kinderen. Wij zorgen ervoor dat leerlingen kennis maken met allerlei vormen van kunst en cultuur, er zich in gaan verdiepen, en er plezier en interesse in krijgen.
We betrekken de expertise van leerkrachten naast mensen uit de omgeving en professionele kunstenaars bij cultuureducatie.
We zijn verbonden met de doorlopende leerlijn Reizen in de Tijd . Per regio wordt de leerlijn samen met lokale instellingen zoals musea, archief, kunstenaars, voor cultuur aangekleed. De leerlijn bestaat uit bezoeklessen (aan aanbieders van kunst, erfgoed, natuur en milieu)en lessen die in de klas uitgevoerd kunnen worden. We zijn nu bezig met een digitaal portfolio voor leerlingen, waarin alles wat de kinderen meemaken en maken wordt opgeslagen. We hopen dat dit in het volgend schooljaar gerealiseerd kan worden.
Vorig jaar is de hebben we het muziekonderwijs aangepakt op school, wat resulteerde in de aanschaf een nieuwe muziekmethode. Afgelopen jaar zijn we met groot succes de cultuurateliers gestart met hulp van vele mensen uit het dorp of de naaste omgeving. Filmpjes en foto’s zijn te zien op onze website. Daarnaast zijn de diverse groepen naar musea geweest zoals het Openlucht museum, het Rijksmuseum, het Archief, Fort Asperen en de kleuters hebben het Zintuigenpad gelopen.
Aankomend schooljaar 2018-2019 zal o.a. het digitale portfolio de aandacht krijgen en vervolgen we de cultuurateliers in aangepaste vorm
Burg. Westerbeek van Eerten
Walgtsestraat 26
4064 CL Varik
tel.: 0344-651466
directie@schoolvarik.nl
www.schoolvarik.nl
